umetnost rusi zidove

Click here to edit subtitle

filmovi 2013. i 2015.

Scenario i režija: Milesa Milinković

Kamera i montaža: Nebojša Vujković Cvijin

Pokrovitelji: Pokrajinski sekretarijat za kulturu i javno informisanje i Pokrajinski sekretarijat za zdravstvo, socijalnu politiku i demografiju

Scenario i režija: Miodrag Petrović

Snimanje slike i tona: Nebojša Vujković Cvijin

Montaža:Nebojša Vujković Cvijin

Produkcija: Milesa Milinković

Supervizor: Zoran Cvetković

TRENUTAK RADOST (2013)

Žene treba da imaju pravo na informisan izbor da li će biti majke ili ne. Dok se feministkinje širom sveta bore protiv društvenih nametanja materinstva, žene sa invaliditetom tek treba da se izbore da ostvare svoje pravo na materinstvo, na pravo da ih društvo uopšte vidi kao potencijalnu majku. Kroz lična iskustva žena sa invaliditetom koje su i majke: Slađane, Svetlane, Marine i Jasmine, kroz dokumentarnu formu preispitujemo predrasude i stereotipe društva u vezi sa materinstvom žena sa invaliditetom. 

10. decembra u okviru Euro In Film Festivala, u Kulturnom centru Novog Sada, Katolička porta 5 sa početkom u 19 časova premijerno će biti prikazan dokumentarni film „TRENUTAK RADOST“.


FILMOVI 2015

 

NEKI BOLJI SVET: 

Autor, kroz sopstveno iskustvo ukazuje na značaj personalne asistencije i potrebu sistemskog rešenja obezbeđivanja personalne asistencije. Mladić s cerebralnom paralizom danima ostaje sam kod kuće dok majka radi. Majka ipak angažuje asistentkinju Lanu od nadoknade za tuđu negu i pomoć. Život ponovo ulazi u normalne tokove, mladić diše punim plućima i živi dostojanstveno a sa Lanom postaje i prijatelj. Njihovo prijateljstvo, uz međusobno razumevanje i podršku, opstaje uprkos svim barijerama i predrasudama. Međutim, smanjenjem dodatka za tuđu negu i pomoć, prestaje mogućnost angažovanja PA i mladićev život se ponovo vraća u okvire 4 zida.


 


ISTI A RAZLIČITI


U filmu su učestvovali članovi i članice Dramske radionice za decu "Cvrčak" iz Temerina. Ovaj film predstavlja iskustvo dečaka koji koristi invalidska kolica, u novoj (osnovnoj) školi, preispituje šta je potrebno da se od odbacivanja dođe do drugarstva i poštovanja  različitih.

Scenario i režija: Novak Stanišić

Snimanje slike i tona: Nebojša Vujković Cvijin

Montaža:Nebojša Vujković Cvijin

Produkcija: Milesa Milinković

Supervizor: Zoran Cvetković